Elke streek heeft zo wel zijn specifieke term als het over pensen gaat. In de Aalsterse volksmond worden ze het liefst ‘trippen’ genoemd. Nu de dagen wat frisser worden, komt onze favoriete winterkost wat vaker op het menu te staan. En daar mogen witte en zwarte pensen niet bij ontbreken. Wij hebben deze heerlijke specialiteit uiteraard voor jou in huis! En in deze blog inspireren we je alvast graag met enkele eenvoudige maar lekkere “pensengerechten”. 

Ambachtelijk gemaakt, dat smaakt!

In onze slagerij maken we onze ‘Oilsjterse trippen’ al drie generaties lang volgens het oude familierecept. Op ambachtelijke wijze en dit zowel voor de witte en zwarte pensen als voor de boudins. Onze geheime kruidenmengeling zorgt voor een heerlijke en eigen smaak. Meer over onze bereidingswijze lees je hier.  

Gerechten om heerlijk van te smullen

Met pensen kan je heel wat kanten op in de keuken. Je kan deze lekkernij bijvoorbeeld koud of warm serveren op een Breugelbuffet. Maar er zijn nog veel heerlijke gerechten te bedenken met pensen. En deze hoeven echt niet moeilijk te zijn, integendeel! 

witte en zwarte pensen

Wat dacht je van volgende eenvoudig te bereiden maar lekkere gerechten?

  • Traditioneel maar o zo lekker: krokant gebakken pensen met appelmoes en aardappelen (gekookt, gepureerd of gebakken). Ook altijd lekker met rode kool met appeltjes. 
  • Als (hippe) snack: gebakken pens op een (hotdog)broodje met garnituur naar keuze. Of beleg bijvoorbeeld een gebakken zwarte pens met enkele schijfjes peer met citroensap, stukjes Roquefort, veldsla, gehakte walnoten en wat bieslook. (*)
  • Een feestelijke variant: een bladerdeegje met geschilde appelstukjes bestrooid met rietsuiker, plakjes witte pens gekruid met peper, zout & olijfolie en een takje rozemarijn als finishing touch. Dertig minuten in een voorverwarmde oven van 200°C en smullen maar! (**)
  • Of probeer eens een gerechtje uit met gebakken plakjes zwarte pens of boudin en sint-jakobsvruchten….

Baktip: pensen bak je het best met een gesmolten klontje boter op een zacht vuur, anders barsten ze direct open.


Zet wat vaker witte en zwarte pensen op het menu

Keuze en variatie genoeg dus om met witte of zwarte pensen aan de slag te gaan in de keuken.  Welk gerechtje je ook verkiest, met onze ambachtelijke pensen zal het zeker smaken! Spring gerust eens binnen in onze slagerij in hartje Aalst of bestel eenvoudig online.

(*) Geïnspireerd op lekkervanbijons.be.
(**) Geïnspireerd op libelle-lekker.be