Gerijpt vlees

Net als kaas en goede wijn, wordt rundsvlees beter met de leeftijd. Hoe langer het vlees rijpt, hoe meer smaak het krijgt. In België eten we rundsvlees vaak te vers.

Voor de echte smaakbeleving moet het – net zoals dat vroeger gebruikelijk was – enkele weken rijpen. Dit rijpen gebeurde vroeger in een gewone koelruimte, maar tegenwoordig kunnen we dat doen in een speciaal hiervoor ontwikkelde koelcel. Dit vlees wordt dan ook gerijpt vlees of dry aged vlees genoemd.

Gerijpt vlees: smaak gegarandeerd

De rijping zorgt ervoor dat de natuurlijke enzymen in het vlees de vezels zachter maken, zodat het malser en sappiger wordt. Het vlees blijft bovendien aan het been, zodat het meer afgesloten is van de lucht. Dit is beter voor smaak en textuur. Ons dry aged vlees rust drie tot vijf weken in onze speciale koelcel waar de temperatuur en luchtvochtigheid nauwlettend worden gecontroleerd. Tijdens deze rijping verliest het vocht en krijgt het een intensere smaak.

Om de kwaliteit van het dry aged vlees te garanderen kopen wij zelf vlees in en versnijden dit in onze slagerij. Na het versnijden worden alleen die stukken vlees geselecteerd die fijn van structuur zijn en een beetje vetbedekking hebben. Deze worden vervolgens in de koelcel gehangen.

Alleen de beste rassen geselecteerd

Bij ons vind je gerijpt vlees afwisselend van verschillende rassen van alleen de beste kwaliteit:

  • Scottona
  • Blonde d’Aquitaine
  • Limousin
  • Ierse Angus
  • Rubia Gallega
  • Charolais
  • Simmenthal

Deze rassen staan bekend om hun smakelijke vlees. Vooraf maken wij bekend van welk ras er dry aged vlees in de winkel beschikbaar is.

Hoe gerijpt rundsvlees perfect bakken?

Om dit vlees goed tot zijn recht te laten komen is het van belang om het op de juiste manier te bereiden. Anders dan bij een steak is het niet nodig om het vlees heet te bakken. Bij gerijpt vlees is het belangrijk dat je eerst de spieren laat ontspannen in de oven op 60ºC en dit gedurende 30 minuten. Nadien het vlees dichtschroeien op een hoog vuur en nadien naar gelang de gewenste garing op middelhoog vuur laten garen. Verder is het vlees uitermate geschikt om indirect te grillen op de barbecue.

Spring binnen in onze slagerij

Wil je graag dit bijzondere vlees eens uitproberen? Spring dan binnen in onze slagerij in Aalst. Proef dan zeker ook eens onze andere specialiteiten.

Contacteer ons Koop online