Pensen

Bloedworst, beuling, boudin, trippen of de Brusselse pansch. Elke streek heeft zo zijn eigen naam voor pensen. Maar hoe je ze ook noemt, ze zijn niet weg te denken uit onze Belgische keuken. Ook in onze slagerij ontbreken ze niet.

Al drie generaties lang is ons ongewijzigd recept wereldberoemd in Aalst en omstreken. Wekelijks worden er gemiddeld 100 kg pensen (of trippen in ’t Oilstjers) gedraaid en vervolgens gekookt. Dit zijn zowel witte als zwarte pensen en boudins.

Witte pensen

Witte pensen worden sinds jaar en dag verbonden met zwarte pensen, maar zijn eigenlijk een totaal ander product. De pensen zijn wit omdat er voor de bereiding geen varkensbloed wordt gebruikt. Verder verschillende pensen van streek tot streek. In onze slagerij worden de witte pensen gemaakt van varkensvlees met broodkruim van wit brood, eieren, melk en kruiden. Ze hebben daarbij een vrij vaste, maar lichte structuur. De kruiden geven de pensen hun heerlijke en eigen smaak.

Zwarte pensen en boudins

Ook deze worden net zoals de witte pensen op ambachtelijke wijze in onze slagerij gedraaid. De zwarte pensen en boudins zijn qua samenstelling hetzelfde. Het enige verschil is dat de boudins wat groter en breder zijn dan zwarte pensen. Hierdoor zijn ze goed te gebruiken om o.a.plakjes van te snijden, te bakken en te serveren in een smakelijk gerecht samen met bv sint-jakobsvruchten. Net zoals dat vroeger in de plaatselijke boerderijen het geval was, worden beide gemaakt van varkensvlees. Hieraan worden bloed, broodkorst, ui, sjalotten en een geheime mengeling van kruiden toegevoegd. 

Spring binnen in onze slagerij

Er zijn vele heerlijke gerechten te bedenken met pensen. Of dit nu met appelmoes is of sint-jakobsnootjes, smaken zal het zeker doen met de pensen van D’haens. Kom daarom langs in onze slagerij in Aalst en ontdek de smaak van dit heerlijke ambachtelijke product.

Contacteer ons Koop online