West-Vlaams rood, ook bekend als het Belgisch rood rund, kent zijn oorsprong in de 18e eeuw in Frans-Vlaanderen en het Belgische West-Vlaanderen langs de Franse grens. Deze rode runderen veroverden mettertijd de hele provincie West-Vlaanderen. Sinds jaar en dag wordt dit runderras geprezen om zijn uitstekende en malse vleeskwaliteit; sinds 2012 is het West-Vlaams rood vlees officieel erkend als Vlaams streekproduct.

Een exclusief West-Vlaams stukje vlees

Het rood ras behoort tot het dubbeldoeltype. Deze runderen zijn dus zowel voor melk- als vleesproductie geschikt. In tegenstelling tot in Frankrijk, waar het ras voornamelijk gekweekt wordt voor de productie van melk, wordt dit runderras in België specifiek grootgebracht voor zijn vlees.

De runderen van het rood ras grazen en bewegen naar hartenlust op de West-Vlaamse weiden, rijk aan verschillende vruchten, gras- en klaversoorten. Dit vroegrijp ras kent een grote groeikracht, deels te wijten aan het snel omzetten van gras in vlees. In de winter krijgen ze een rijke variatie aan gewonnen ruwvoer om hun groeipotentieel extra te ondersteunen.

Een krachtige en volle vleessmaak

De typische smaak van deze rode runderen is hoofdzakelijk te danken aan de rijkdom van en de bewegingsvrijheid op de West-Vlaamse weiden. Inmiddels is het West-Vlaams rood een echte vleesspecialiteit geworden. Dit vlees is aan de buitenkant voorzien van een mooie vetrand en dus ideaal om te laten rijpen.

Kenmerkend aan het vlees van het rood ras is de fijne structuur en de volle, intense smaak. De lichte vetmarmering zorgt voor een romige toets van het vlees. Dit heerlijk malse rundvlees wordt daarom zowel in het binnen- als buitenland als gastronomische specialiteit geserveerd.

Ontdek de krachtige smaak van West-Vlaams rood

Heb je de karakteristieke vleessmaak van het West-Vlaams rood rund nog niet kunnen proeven? Spring dan zeker eens binnen in  onze slagerij te Aalst voor een heerlijk gerijpte lende van dit op en top Belgische runderras. De krachtige smaak zal je niet meer loslaten dus laat je alvast inspireren door onze recepten.

DOWNLOAD NU ONZE EINDEJAARSFOLDER

De feestdagen komen eraan. En dat betekent dat het weer tijd is voor de traditionele feestgerechten. Want er is niets gezelliger dan samen met familie en vrienden genieten van een lekkere maaltijd.

Bij slagerij D’haens vindt u heerlijke fondue-, gourmet- en racletteschotels. Maar ook ons assortiment gerijpt vlees en frisse salades zal indruk maken op uw gasten.

Ontdek onze uitgebreide eindejaarstafel in de folder!

Download onze folder Bestel online

Logo Slagerij D’haens