Bij speciale gelegenheden serveren we al eens graag een groot stuk vlees. Net dan verlies je natuurlijk de tijd even uit het oog en is het vlees te gaar. En voor de rest van de avond zijn de gasten aan het kauwen op één stukje vlees. Met een vleesthermometer is dat verleden tijd. Vanaf nu komt je gebraad in topvorm op tafel.

Een vleesthermometer is niet alleen een handig hebbeding, het is de sleutel naar een sappig stuk vlees, zowel voor jou als je gasten. Ze bestaan in analoge en digitale vorm en zijn gemaakt om de kerntemperatuur van je vlees te meten. Zo weet je precies wanneer de juiste temperatuur bereikt is, en je vlees keer op keer perfect gebakken is. Gedaan met vlees doorsnijden om te checken of het wel gaar is.

Hoe gebruik je een vleesthermometer?

 

Een vleesthermometer gebruiken is zeer eenvoudig. Drie simpele stappen voor een succesvol resultaat:

1.Steek de pin van de thermometer in het midden van het vlees (ver van bot of vet)

2. Lees de kerntemperatuur af

3. Vergelijk met de juiste temperatuur in onderstaand overzicht

 

Wat is de juiste temperatuur per vleessoort?

 

De juiste kerntemperatuur verschilt per gerecht en naar gelang van je eigen voorkeur. Wij geven de juiste temperatuur hieronder mee:

Rundsvlees

  • Bleu: 40-45°C
  • Saignant: 50-55°C
  • À point: 55-60°C
  • Bien cuit/doorbakken: 65-70°C

Varkensvlees

  • Filetrollade: 56°C
  • Procureurrollade: 56°C
  • Rib roast: 56°C
  • Varkensfilet: 56°C
  • Varkenshaas: 52°C
  • Varkensschouder: 88°C
  • Buikspek: 63°C

Kip

  • Kipfilet: 64°C
  • Hele kip: 72°C

Lamsvlees

  • Rosé: 60-65°C
  • Doorbakken 70-75°C

Kalfsvlees: 68°C

Kalkoen: 80-85°C

vleesthermometer

Meer informatie?

 

Meer informatie over de juiste gaartijd van vlees of de vleesthermometer? Bij Slagerij D’haens helpen we jou graag op weg naar het perfecte stukje vlees. Kom dus gerust eens langs in onze winkel in Aalst!