Vlees marineren vraagt niet veel werk, maar wel veel geduld. Eens je de smaak van marinade te pakken hebt, wil je niets anders meer. Wij leggen je uit hoe je lekker en eenvoudig kan marineren, en geven nog enkele nuttige tips mee.

De basis van een goeie marinade

Elke lekkere marinade is opgebouwd uit drie basiscomponenten: zuur, vet en kruiden.

  1. Zure vloeistof voor een malse textuur: vb. azijn, witte wijn, yoghurt of citroensap
  2. Vetten houden je bereiding sappig: vb. plantaardige olie (olijfolie, notenolie, sesamolie…)
  3. Kruiden en specerijen geven je marinade smaak: vb. honing, sojasaus, look, ajuin, droge kruiden of verse tuinkruiden

Vlees marineren op twee manieren

Niet elk stuk vlees heeft een marinade nodig. Een sappige biefstuk of een mals lamskroontje hoeft heus geen extra smaak. Een ietwat taaier stuk vlees, zoals een entrecote of een ribstuk, kan echter wel een marinade gebruiken.

Hoe doe je dat nu? Er zijn verschillende manieren om je vlees te marineren.

  1. Kort marineren: fijngesneden vlees kan je direct onderdompelen in een marinade, 15 tot 30 minuten laten rusten en daarna serveren.
  2. Rauw marineren: het meeste vlees en wild wordt rauw gemarineerd. Leg het vlees in de marinade, zorg dat het volledig bedekt is en bewaar enkele uren in de koelkast. Gesneden vlees (ribbetjes, kipfilets, lamskoteletten) laat je best 1 tot 3 uur marineren, terwijl grote stukken vlees (braadkip, lamskroon, hammetje) maar liefst 2 tot 6 uur marineertijd nodig hebben.
vlees marineren

Onze tips om zelf te marineren

  1. Wees zuinig met zout

Wees bij het kruiden van je marinade zuinig met het zout. Zout neemt vocht op uit je vlees, waardoor het na enkele uren marineren uitgedroogd kan zijn.

  1. Gebruik de juiste kom

Gebruik geen schalen of mengkommen van aluminium om je marinade in te doen. Die reageren namelijk met het zuur in je marinade, en tasten de smaak aan. Je neemt beter een kom van glas, aardewerk of roestvrij staal.

  1. Tijd te kort? Wrijf de marinade rechtstreeks in

Wrijf je marinade rechtstreeks op je stuk vlees, om zo je bereiding in no time een smaakboost te geven.

vlees marineren

Meer informatie?

Wil je weten hoe je best vlees kan marineren? Vraag gerust raad in onze slagerij te Aalst. We geven je graag tips en lekkere receptjes mee!