Hoewel er veel universele kruidenmengelingen bestaan om je vlees te kruiden, heeft elk stuk vlees toch zijn eigen kruidencombinatie nodig. We geven je graag een overzichtje van de beste kruiden voor elke vleessoort. En daarna krijg je nog enkele van onze beste kruidentips mee!

Rundsvlees

Rundsvlees smaakt extra lekker als je het kruidt met bieslook, salie, dragon, laurier, kervel, marjolein, rozemarijn, tijm, oregano, knoflook, mosterd, paprika of peper.

Varkensvlees

Voor varkensvlees kan je experimenteren met bieslook, salie, basilicum, laurier, kervel, peterselie, zwarte peper, komijn, koriander, gember, marjolein, rozemarijn, tijm, knoflook of mosterd.

Kalfsvlees

Kalfsvlees combineer je best met verse groene kruiden zoals bieslook, salie, basilicum, kervel, peterselie, dragon, oregano, koriander, dille en knoflook. Maar ook specerijen zijn hier zeker aan te raden: zwarte/witte peper, nootmuskaat, sereh en selderijzout.

Lamsvlees

Lamsvlees gaat dan weer extra goed samen met bieslook, salie, basilicum, laurier, kervel, marjolein, rozemarijn, tijm, oregano, knoflook en koriander.

Wild en gevogelte

Kip en kalkoen kruid je af met bieslook, salie, basilicum, citroenmelisse, citroentijm, dragon, kervel, koriander, laurier, marjolein, oregano, paprika, peterselie, rozemarijn, tijm of venkel.

Wild heeft vaak al een sterke smaak op zichzelf, maar ook hier maakt een kruidenmengeling het geheel alleen maar beter! Eend kan je afkruiden met salie, anijszaad, basilicum, dragon, gember, jeneverbes, laurier, marjolein, peterselie, rozemarijn en tijm. Fazant, daarentegen, smaakt extra goed met salie, bieslook, dragon, laurier, oregano, paprika, rozemarijn, selderij of tijm.

vlees kruiden

Tips en tricks

 1. Probeer en experimenteer
  De combinaties van vlees, kruiden en specerijen zijn quasi eindeloos. Je kan dus naar hartenlust experimenteren. Ontdek welke combinaties jij het lekkerst vindt en laat het ons gerust weten!

 2. Kruid af op het juiste moment
  Het juiste moment om je vlees te kruiden hangt af van je persoonlijke voorkeur. Voor ons is het beste moment net voordat je vlees de pan in gaat. Maar je kan dat net zo goed doen terwijl het vlees in de pan aan het bakken is.

  Ook leuk en lekker om eens te proberen: maak je kruidenmengeling klaar en bak het vlees eerst. Laat het vlees na het bakken even rusten in je kruidenmengeling, dan neemt het extra veel smaken en geuren op.

 3. Een geslaagde marinade
  Wil je een stuk vlees marineren? Zorg er dan voor dat je voldoende olie gebruikt, want anders hecht de marinade zich moeilijk vast. Voeg ook steeds de nodige kruiden toe, maar overdrijf niet met het zout.

 4. Dry rub
  Een dry rub is een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen om je vlees te kruiden en op smaak te brengen. Het is een techniek die vooral gebruikt wordt bij het barbecueën. De dry rub werkt sneller dan een marinade en blijft makkelijker op het vlees hangen.
  Vaak zitten volgende ingrediënten in een dry rub: suiker, zout, zwarte peper en paprikapoeder, aangevuld met kruiden en specerijen naar keuze. Je wrijft de kruiden gewoon in het vlees en laat ze even intrekken. Daarna is het vlees meteen gekruid en klaar om te bakken.

Meer weten over vlees kruiden?

Wil je meer tips om je vlees te kruiden? Vraag er ons gerust naar wanneer je je favoriete stuk vlees afhaalt in onze slagerij in Aalst.