Slow cooking is een eenvoudige methode om vlees te bereiden in de oven of op de barbecue. Door het vlees langzaam te laten garen op een lage temperatuur, krijgt het de nodige tijd om extra mals te worden en smaak op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan klassieke bereidingen zoals stoofvlees, waarbij de lange gaartijd cruciaal is.

Boterzacht vlees met slow cooking

Slow cooking geeft je vlees een vollere smaak, maar zorgt er ook voor dat je vlees als het ware op je tong smelt. Hoe dat komt? Simpelweg door de samenstelling van vlees. Vlees is opgebouwd uit verschillende eiwitten en vezels. Vanaf 65°C beginnen de moleculen (collageen) die de spieren bij elkaar houden, langzaam te smelten. Dat zorgt ervoor dat het vlees minder taai wordt, en dus heerlijk zacht!

slow cooking

 

Zo doe je het

Vlees laten garen volgens het slow-cooking-principe kan zowel op de barbecue als in de oven. Je laat het vlees gewoon garen op een lage temperatuur, tussen 70 en 95°C. Er zijn daarbij wel enkele dingen die je best in het achterhoofd houdt:

  • Het is belangrijk dat de bereidingstemperatuur minstens 70°C bereikt, want pas dan worden alle bacteriën gedood.
  • Reken minstens 4 uur voor de bereiding van het vlees.
  • Wil je slow cooking toepassen op de barbecue? Gebruik dan een barbecue met deksel en ingebouwde thermometer.
  • Het vlees kan (bijna) niet té gaar worden, dus ook 5 of 6 uur in de oven of op de barbecue is geen probleem.

Afhankelijk van het type vlees en welke bereidingswijze je wenst, raden we volgende temperatuur aan:

  • rundvlees (rosé): tussen 70 en 75°C
  • rundvlees (bien cuit): tussen 80 en 85°C
  • kalfsvlees, varkensvlees of lamsvlees (rosé): tussen 80 en 85°C
  • kalfsvlees, varkensvlees of lamsvlees (bien cuit): tussen 90 en 95°C

Voor je vlees aan zijn lange garingsproces begint, kan je het best kort afbakken in de pan. Tien minuutjes is meer dan voldoende om het vlees te laten korsten aan beide kanten.

Wil jij ook heerlijk mals vlees?

Heerlijk mals vlees begint bij een kwaliteitsslager! Hulp nodig om je vlees naar wens te bereiden? Vraag gerust raad over mals vlees in onze slagerij in Aalst. Daar helpen wij jou graag verder.