INGREDIËNTEN

  • 3 tot 4 cm dik gerijpt Scottona lendestuk (700 gr)
  • Grote rijpe tomaten (4)
  • Rucola (80 gr)
  • Knoflook (2 teentjes)
  • Sjalot (1)
  • Rozemarijn (1 takje)
  • Citroen (1)
  • Parmezaanse kaas (100 gr)
  • Balsamico
  • Olijfolie
  • Peper
  • Grof zeezout

[Bron: dagelijksekost.een.be]

RECEPT (voor 4 personen)

Voorbereiding

Haal het vlees ongeveer 1 uur op voorhand uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Het Scottona vlees

Verhit een droge braadpan tot ze gloeiendheet is. Kruid het vlees met peper en grof zeezout langs beide kanten. Giet een scheut olijfolie in de pan en korst het vlees langs elke kant 1 minuut aan (opgelet: niet te hard aankorsten om te vermijden dat het vlees te droog zou worden). Bak het vlees aan beide kanten op een matig vuur gedurende 3-5 minuten verder (afhankelijk van de dikte van het vlees).

Het vlees zal vanbinnen nog rauw (‘bleu’) zijn. Laat het vlees rusten op een bord onder aluminiumfolie. Zet de pan van het vuur en hou het braadvet bij. Op basis hiervan maak je een heerlijk sausje voor bij het vlees.

Het tomatenslaatje 

Spoel de tomaten, verwijder taaie stukjes en snij de tomaten in hapklare blokjes. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk en meng dit met de tomatenblokjes, een scheut olijfolie en balsamico. Werk af met peper en grof zeezout.

De vinaigrette 

Zet de pan met braadvet en een extra scheut olijfolie opnieuw op een matig vuur. Pel en plet de tenen look en voeg samen met de tak rozemarijn toe in de pan. Knijp het sap van de citroen in de hete pan en roer regelmatig. Voeg naar smaak wat extra olijfolie toe. Hou de uitgeknepen citroenhelften bij.

Laat de vinaigrette een minuutje sudderen op een zacht vuur. Zet de pan van het vuur en laat kort afkoelen. Rasp ten slotte wat citroenzeste over de lauwe vinaigrette.

De afwerking 

Garneer een laagje van de gewassen rucola in een serveerschaal. Schep er de tomatensla en wat vinaigrette bovenop.

Snijd het vlees in sneetjes van zo’n ½ cm breed. De braadsappen op het bord giet je in de pan met vinaigrette. Laat geen smaak verloren gaan! Schik de sneetjes vlees bovenop de rucola en tomatensla. Lepel er de lauwe vinaigrette overheen. Werk af met Parmezaanse kaasschilfers en klaar!

Ook dit jaar verwennen we jou met heerlijke barbecuepakketten, smaakvol vers vlees (rund, varken, lam en gevogelte) en huisgemaakte worsten en burgers. Daarnaast hebben we ook een assortiment gerijpt vlees (Limousin, Blonde d’Aquitaine en West-Vlaams rood bont) beschikbaar.

Versheid en malsheid zijn onze prioriteiten om jou die topkwaliteit te kunnen garanderen. Wij maken alles met veel liefde voor het vak en met de grootste zorg klaar zodat je er elke keer een geslaagde barbecue van kan maken. Wil je graag bestellen? Dat kan eenvoudig via onze webshop.

Download onze BBQ-folder Bestel hier

Logo Slagerij D’haens