INGREDIËNTEN

 

  • 4 steaks Blonde d’Aquitaine
  • 1 zoete ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 g pastinaak
  • 300 g selder
  • 300 g aardappelen (bintjes)
  • 2 el verse tijmblaadjes
  • 2 el rozemarijntakjes
  • sap van 1 citroen
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml volle melk
  • 150 g oude kaas, geraspt
  • 200 ml runderbouillon
  • 2 el fijngehakte krulpeterselie
  • nootmuskaat
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

[Bron: lekkervanbijons.be]

RECEPT (voor 4 personen)

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil en snijd de pastinaak en de aardappelen in gelijke plakjes van ongeveer ½ cm dik. Snijd de selder in blokjes. Leg de pastinaak in een schaal koud water met wat citroensap om te vermijden dat ze verkleuren.

Snijd de ui in dunne ringen. Stoof de ui samen met 2 geperste lookteentjes glazig in olijfolie en voeg de tijm en fijngehakte rozemarijn toe.

Meng de melk met de room en 50 g geraspte oud kaas en kruid met wat nootmuskaat, peper en zout. Wrijf een ovenschaal in met het resterende, doorgesneden teentje knoflook en verdeel er de pastinaak, aardappelen en selder in. Verdeel er de uien over en overgiet met de roommengsel. Strooi er de rest van de kaas over en zet ongeveer 50 minuten in de oven.

Laat de steaks op kamertemperatuur komen en dep ze droog. Kruid met peper en zout en bak ze in boter op hoog vuur 3 minuten langs elke kant (voor medium gebakken).
Laat de steaks daarna onder folie 2 minuten rusten.

Roer de bouillon door het bakvet en breng al roerend aan de kook. Laat inkoken tot een lekkere saus. Werk af met de peterselie.

Serveer de gratin met de steaks in de vleessaus.

DOWNLOAD NU ONZE FOLDER VOOR LEVENSGENIETERS

 

Download onze folder Bestel online

Logo Slagerij D’haens