De feestdagen komen eraan. En dat betekent dat het weer tijd is voor de traditionele feestgerechten. Heb je dit jaar geen zin in gourmet of fondue? Ga dan eens voor een heerlijke raclette. Lekker gezellig om samen met vrienden en familie een avondje puur van te genieten. Welke raclette kazen je best kan kopen? En waar de traditie vandaan komt? Dat ontdek je in deze blog.

Thuis racletten met de juiste kaas

Ga je racletten? Dan moet je natuurlijk de juiste raclette kazen kopen. Halfzachte, gepasteuriseerde Zwitserse kazen zijn ideaal om te racletten. Die smelten namelijk zonder vervelende draden te creëren. Ga voor kazen met een eetbare korst, want een plastic randje speel je beter niet per ongeluk binnen.

Voorzie ongeveer 200 gram kaas per persoon en enkele lekkere bijgerechten. Zo kan je een raclette perfect combineren met aardappelen en fijne vleeswaren. Laat een schijfje aardappel met kaas, garnituur, een takje rozemarijn en champignons onder de plaat grillen, en voila! Zo simpel is het!

Heb je na een avondje racletten nog kaas over? Geen probleem! Raclette kaas is ook uitermate geschikt om burgers, croques of ovenschotels mee te maken.

raclette kazen kopen

De herkomst

De oorsprong van raclette is terug te vinden in het Zwitserse kanton Wallis. Een 400-tal jaar geleden konden de Zwitserse herders samen met hun kuddes vee in het hooggebergte overzomeren. De herders bleven van juni tot september boven en hadden daarom een voorraad harde kaas en gerookt vlees bij. Hun maaltijd bestond uit een blok kaas, op een stok gespiesd boven een open vuur. Met hun mes schraapten (< racler (Fr.)) ze de gesmolten kaas op een stuk brood.

Raclette kazen kopen

Geen idee waar je de beste raclette kazen kan kopen? Wij bieden twee verschillende raclette schotels aan. Een échte, typische raclette schotel met zes raclette kazen en zes soorten gedroogd vlees. Daarnaast hebben we ook een raclette schotel met zes soorten kazen, maar zonder vlees. Die schotel is perfect als aanvulling bij een gourmet of steengrill. De kazen in onze schotels zijn typische raclette kazen: Zwitsers, Frans, mosterd, gerookt, witte wijn en peper.

Meer eindejaarsgerechten?

Wil je meer inspiratie voor jouw eindejaarsfeesten? In onze eindejaarsfolder vind je ons volledige aanbod. Meteen bestellen van onze eindejaarstafel? Dat kan in onze webshop!