Niets zo vervelend als een taai stuk vlees waar je minutenlang op moet kauwen. Wil jij taai vlees koste wat het kost vermijden? Dan hebben wij enkele tips voor jou. 

Kies voor kwaliteitsvlees

Onze beste tip? Koop je vlees bij een culinaire slagerij zoals Slagerij D’haens in Aalst. Dan ben je zeker van lekker, natuurlijk mals vlees, en hoef je geen extra inspanning te doen. Keer op keer geniet je moeiteloos van vlees dat op je tong smelt. 

Heb je ergens anders toch een taai stuk vlees gekocht? Dan zijn er 3 methodes om mals vlees te verkrijgen.

Hoe verkrijg je mals vlees?

Vlees mals maken betekent spiervezels afbreken. Het afbreken van spiervezels maakt de structuur zachter en zorgt ervoor dat je vlees makkelijker te kauwen is. Zelfs het taaiste stuk vlees kan omgetoverd worden in een heerlijk mals stukje vlees, als je het juist klaarmaakt. Je kan vlees op verschillende manieren mals maken: mechanisch, door verhitting of aan de hand van voedingsmiddelen.

1. Mechanisch 

Om mechanisch te werk te gaan, kan je gebruik maken van een vleeshamer of een mes. Met een vleeshamer klop je op het vlees alsof je met een hamer op een spijker slaat. Draai het vlees tussendoor ook eens om, zodat beide kanten zacht worden. Met een mes kerf je kruislings in het vlees door de spiervezels.

mals vlees

2. Verhitting

De verhittingsmethode kan je best toepassen op een stuk vlees dat rijk is aan collageen (vb. klapstuk, ribben). Als het collageen tot 60°C verhit wordt, zal het krimpen waardoor het sap uit het vlees wordt geperst en het vlees droog wordt. Verhit je vlees echter tot 70°C of hoger, dan zal het collageen een gelatineachtige textuur krijgen. Het vlees wordt daardoor zo mals dat het smelt op je tong.

3. Voedingsmiddelen 

Er zijn ook allerlei voedingsmiddelen die hulp kunnen bieden om mals vlees te verkrijgen. Baking soda, bijvoorbeeld, kan je een 30-tal minuten laten intrekken in het vlees. Maar ook verschillende vruchten bevatten enzymen die je vlees extra mals maken. Ananas, kiwi en papaja (gepureerd) helpen bij het afbreken van spiervezels in het vlees. Ook ander zuur fruit, citroensap of karnemelk kan helpen.

mals vlees

Dry aged vlees

Het zekere voor het onzekere nemen? Ga dan voor onze selectie dry aged vlees! Dry aging is een natuurlijke techniek die vlees boterzacht maakt. Het rijpen van het vlees breekt de spiervezels af waardoor het vlees heerlijk mals wordt.

Meer weten?

Hulp nodig om je vlees naar wens te bereiden? Vraag gerust raad over mals vlees in onze slagerij in Aalst. Daar helpen wij jou graag verder.