Niets zo Belgisch als onze barbecue uithalen van zodra we de eerste zonnestralen zien. Wij willen alvast het welbekende dilemma uit de weg ruimen: houtskool of briketten. Wat is het verschil tussen houtskool en briketten op de barbecue? Naast de keuze van vlees, is dat wellicht de meest gestelde vraag tijdens het barbecueën. Beide brandstoffen hebben hun voor- en nadelen. Wij leggen ze even voor je uit.

Houtskool: snel en intens voor een lekker resultaat

Houtskool is een verkoolde versie van normaal hout, waardoor het sneller en harder brandt. Dat zorgt er dus ook voor dat houtskool snel hoge temperaturen bereikt. Het wordt al heet na 10-15 minuten. Deze brandstof is ideaal voor dunnere stukken vlees, zoals varkenshaasjes, hamburgers of satéstokjes. De hitte is vaak al genoeg om die stukken vlees gaar te bakken. Een bijkomend voordeel aan houtskool is dat het een extra lekkere smaak toevoegt aan het vlees, de typische rooksmaak.

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan houtskool. Zo brandt het sneller op, waardoor je meer zal moeten bijvullen. Ook koelt het sneller af, wat het niet geschikt maakt voor stukken vlees met een langere gaartijd. Je zal je barbecue vaker moeten schoonmaken, want de brandstof laat veel as achter.

houtskool of briketten

Een lange grillsessie met briketten

Heb je een gesloten barbecue die je kan afsluiten met een deksel? Dan zijn briketten een absolute aanrader. Briketten produceren minder snel hitte dan houtskool, maar ze houden de hitte dan wel langer vast. Voor vlees dat lange tijd moet bakken, zijn briketten dus de betere optie. Aangezien de temperatuur constant blijft, zal een groot stuk vlees zo perfect gaar worden. Ook voor een langere grillsessie, raden we briketten aan.

houtskool of briketten

 

Kokosbriketten, de duurzame oplossing

Een trend voor de milieubewuste grillmasters zijn kokosbriketten. Ze zijn gemaakt van geperste kokosnootschillen en zijn daardoor een heel duurzame optie. Bovendien zouden ze veel schoner verbranden, een hogere temperatuur behalen dan gewone briketten en minder as achterlaten. Deze variant is dus een goede tussenoplossing, en een echte aanrader voor het milieu.

Houtskool of briketten? Kort samengevat,

Houtskool:

  • Brandt sneller en harder
  • Bereikt snel hoge temperaturen
  • Ideaal voor dunne stukken vlees of vis en direct grillen
  • Koelt sneller af en brandt sneller op
  • Laat veel as achter

Briketten:

  • Blijven lang op temperatuur
  • Ideaal voor grote stukken vlees
  • Duurzaam (vooral kokosbriketten)
  • Hebben langer nodig om op te warmen
  • Bereiken minder hoge temperaturen

Twijfel je nog tussen houtskool of briketten?

Of je nu houtskool of briketten kiest, bij ons vind je altijd het lekkerste vlees voor op de barbecue. Kom dus zeker eens langs in onze winkel in Aalst en ontdek ons uitgebreid assortiment!

Download onze folder voor levensgenieters

Wat is er gezelliger dan een warme zomeravond met een heerlijke barbecuemaaltijd? Onze folder voor echte levensgenieters zit boordevol inspiratie om jouw vrienden of familie te imponeren met een zalig tuinfeest.

Ontdek onze verschillende barbecuepakketten, smaakvolle gezelligheidsschotels, frisse salades en zoveel meer.

Download onze folder Bestel online

Logo Slagerij D’haens