De Charolais is één van de grootste, oudste vleesrassen ter wereld. Het ras vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Het komt uit de streek van Charolles. Een eerste stamboek werd opgericht in 1864.

Robuuste runderen, die Charolais

De runderen hebben een roomkleurige vacht. Ze zijn heel robuust met korte grove poten en een korte, brede kop. De schofthoogte gaat tot wel 155 cm en stieren kunnen tot 1400 kg wegen. De koeien wegen tussen 700 en 900 kg. Stevige beestjes dus. Ze werden oorspronkelijk ingezet in de landbouw als trekdier voor het ploegen, maar vanaf midden vorige eeuw worden ze alleen nog gefokt voor de vleesproductie.

Populair ras

De Charolais is niet alleen in Frankrijk populair. En dat heeft heel wat goede redenen. De vruchtbaarheid van de dieren in combinatie met makkelijke geboortes en een enorm snelle gewichtstoename zijn grote troeven. De dieren hebben veel vlees en weinig vet in verhouding tot het beendergestel. Daarnaast is het een ras dat niet moeilijk doet over wat er op het menu staat. Het kan zich perfect handhaven in ruige gebieden en in de winter is eenvoudig ruwvoer voldoende. Bijvoeren met krachtvoer is meestal overbodig, dus de voederkost ligt laag. Dankzij al die positieve eigenschappen worden de Charolais wereldwijd ingezet als kruisingsras. In Ierland bijvoorbeeld vind je veel kruisingen van de Charolais met Hereford- en Angus-runderen.

Smakelijk vlees

Het vlees is van topkwaliteit. Het is mager, bevat weinig vet en is donkerrood van kleur. Het vlees van vaarzen is donkerder en smaakvoller dan dat van stieren. Het is stevig van vezel, maar toch mals en mild. En door de natuurlijke voeding met gras, luzerne en andere kruiden erg smaakvol.  

Wil je proeven van dit heerlijke vlees? Kom gerust langs bij slagerij D’haens in Aalst en vraag naar onze verschillende soorten rundsvlees. Smakelijk!