Om het in de woorden van Louis Paul Boon te zeggen: “Elke streek in Vlaanderen heeft zijn eigen hutsepot, maar waar je ook komt of je voeten onder tafel steekt, je krijgt iets waar je duim en vingeren bij aflikt.” En dat kunnen wij alleen maar beamen! De Vlaamse hutsepot is een typisch winterse stoofpot rijk aan heerlijke groenten en lekkere stukken vlees. We vertellen je er graag meer over!

Een streekgebonden Vlaamse klassieker

Waar heeft deze heerlijke stoofpot exact zijn oorsprong gevonden? Dat is moeilijk te zeggen. Deze culinaire topper werd voornamelijk en bijna wekelijks geserveerd bij boerengezinnen. Zij hadden namelijk alles voorhanden: groenten uit eigen tuin en vlees van eigen vee. De kunst zit erin om alle ingrediënten op hetzelfde moment gaar te hebben. Daarvoor heb je toch wat oefening maar ook feeling nodig!

Heel vaak wordt Vlaamse hutsepot klaargemaakt volgens het aloude familierecept. En dat recept durft wel eens te verschillen qua streek. Zo hebben ze in Aalst een voorkeur voor de ‘natte’ hutsepot met onder andere selder en prei.

Welke groenten en vlees gebruik je in een Vlaamse hutsepot?

Het leuke aan dit voedzame gerecht is dat je de groenten en het vlees naar believen en naar eigen smaak kan kiezen. Heb je een voorkeur voor de traditionele winterhutsepot? Dan kunnen spruitjes, witte kool en savooikool met ossenstaart en varkenspoot niet ontbreken. Ben je meer fan van de ‘vernieuwende’ lentehutsepot? Voeg gerust lente-ui, erwtjes, runderribben, soepvlees en spek toe. In de Aalsterse hutsepot worden ook vaak boerentenen toegevoegd. Dat geeft extra smaak en textuur aan het gerecht.

De bereiding van hutsepot is op zich vrij eenvoudig. Het schoonmaken van de groenten en het garen van alle ingrediënten neemt het meeste tijd in beslag. Je begint het best de dag voordien. Belangrijk voor het slagen van dit gerecht is de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten. Er bestaat hiervoor geen vaste regel en elk recept volgt een eigen volgorde. Speciaal voor jullie hebben we een verrukkelijk Aalsters recept geselecteerd. Probeer het zeker eens uit!

Kom langs in onze slagerij

Heb jij ook zo’n zin gekregen in een lekkere Vlaamse hutsepot? Kom dan zeker langs in onze slagerij te Aalst. Wij hebben een ruim assortiment aan runds- en varkensvlees. De keuze is helemaal aan jou. Maak er meteen een gezellig tafelmoment van met vrienden of familie. Een hutsepot smaakt altijd beter in gezelschap!

Download onze folder voor levensgenieters

Wat is er gezelliger dan een warme zomeravond met een heerlijke barbecuemaaltijd? Onze folder voor echte levensgenieters zit boordevol inspiratie om jouw vrienden of familie te imponeren met een zalig tuinfeest.

Ontdek onze verschillende barbecuepakketten, smaakvolle gezelligheidsschotels, frisse salades en zoveel meer.

Download onze folder Bestel online

Logo Slagerij D’haens