Het heerlijke Iberische rundvlees Rubia Gallega wint bekendheid in België. Onder andere dankzij zijn populariteit bij sterrenchefs. Maar natuurlijk ook omwille van zijn aparte smaak: kruidig, intens en ietwat zilt. Kenners spreken van een echte smaaksensatie. Daarom bieden we gerijpt rundvlees van dit ras geregeld aan in onze slagerij.

Rubia Gallega, de parel van Galicië

De runderen van het ras Rubia Gallega, worden gehouden in de meest noordwestelijke provincie van Spanje: Galicië. De dieren danken hun naam aan hun opvallende lichtgele tot kaneelkleurige vacht. De stevige runderen leven bij boeren die liefdevol voor hun kleine kudde zorgen. Ze lopen bijna het hele jaar buiten en zijn goed opgewassen tegen het klimaat van de streek. De kalveren worden buiten geboren en op natuurlijke wijze door hun moeders gezoogd.  Ze eten het hele jaar door gras, klaver en kruiden. In Galicië worden de runderen pas na vier tot zeven jaar geslacht. De dieren hebben dus alle tijd gehad om te genieten van al het goede uit de natuur.

Dieprood gemarmerd vlees

Door de vrije levenswijze en de leeftijd van de runderen, heeft het vlees een subtiele marmering. Dat komt door het vet dat tussen het spierweefsel zit. Het vlees is dieprood tot paars van kleur en de structuur is fluweelzacht en toch stevig. Na de rijping in onze eigen koelcel, krijgt het vlees zijn unieke smaak: een parfum van foie gras met diepe smaken van boter, kruiden en noten.

Zo bak je Rubia Gallega

 

Rubia Gallega haal je minimaal een uur van tevoren uit de koelkast. Laat het vetrandje zitten, zelfs als je niet van vet houdt. Wegsnijden kan altijd nog. Bij gerijpt vlees is het belangrijk dat je eerst de spieren gedurende 30 minuten laat ontspannen in een oven van 60ºC. Daarna mag je het vlees dichtschroeien op een hoog vuur en nadien op een middelhoog vuur laten garen. Laat het vlees zeker niet te ver doorbakken.

Maak je het vlees klaar op de barbecue? Schroei het dan op het heetste deel aan beide kanten dicht. Keer het om met een tang en draai een kwartslag voor een mooie ruit. Laat het vlees op een minder heet deel van de barbecue doorgaren tot de gewenste cuisson.

Proef Rubia Gallega

 

Wil je dit bijzondere vlees eens proberen? Spring dan binnen in onze slagerij in Aalst voor een stukje Rubia Gallega. Of proef onze andere soorten gerijpt vlees.