Koop jij vaak vlees in grote hoeveelheden? Of ga je naar de slager en koop je meteen voor een hele week vlees? Dan vries je waarschijnlijk een groot deel in om het vers te houden. Maar hoe zit dat nu juist met het ontdooien en bewaren van ingevroren vlees? En hoe lang mag je ontdooid vlees bewaren? Wij leggen het voor je uit.

Vlees ontdooien

Je vriest vers vlees best zo snel mogelijk in om de kwaliteit te behouden. Vlees ontdooien, daarentegen, moet zeer langzaam gebeuren en op de juiste manier.

Ingevroren vlees op het aanrecht ontdooien is geen goed idee. Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden.

Je ontdooit vlees beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien. Ben je het vlees vergeten uithalen? Dan kan je het vlees in zijn verpakking ongeveer 20 minuten in koud water laten weken. Ook de microgolf is een optie, maar dat beïnvloedt de kwaliteit van het vlees.

ontdooid vlees bewaren

Ontdooid vlees bewaren

Hoe lang mag je ontdooid vlees dan bewaren? Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.

ontdooid vlees bewaren

Ontdooid vlees opnieuw invriezen

Als je je vlees twee keer invriest, moet je het ook twee keer laten ontdooien. En daardoor neemt het aantal bacteriën sterk toe. De kwaliteit van het vlees vermindert dan ook en de kans op een voedselvergiftiging stijgt. Wil je het vlees opnieuw invriezen, dan is het beter om ontdooid vlees te bereiden en daarna in te vriezen.

Meer informatie?

Wil je meer weten over het invriezen van vlees? Bij Slagerij D’haens in Aalst ben je zeker van kwaliteitsvol, vers vlees dat je veilig kan invriezen. Kom snel eens langs en proef zelf het verschil!