Montbeliarde en Abondance zijn twee verwante runderrassen die gekweekt worden in de Franse Savoie. Onze leverancier koopt het vlees rechtstreeks aan in de streek en werkt alleen met kleine, familiale kwekers, waar traditie en zorg voor kwaliteit voorop staan.

Montbeliarde, goed bespierd

Montbeliarde is eigenlijk een melkveeras uit de Franse Jura. Vandaag wordt het vooral in de Savoie gekweekt. Het is een stevig en robuust dier met sterke lange poten. Daarom voelt het zich ook thuis in het bergachtig gebied van de Savoie. De koeien geven heerlijke melk waar bekende kazen zoals de Comté van gemaakt worden. Maar ze leveren ook smakelijk rundsvlees dankzij hun goede bespiering. Het vlees is krachtig en bevat veel smaak. Het leent zich daarom perfect voor dry aging.

Abondance, fijn van smaak

Abondance is een ras dat zijn oorsprong vindt in de Franse Savoie. Ook dit is een echte bergkoe. Ze is kleiner van gestalte dan de Montbeliarde, maar beweegt zich met evenveel gemak over ruig en steil terrein. Ook deze koeien produceren melk van hoge kwaliteit voor de productie van enkele topkazen zoals Abondance en Reblochon. Het vlees is fijn van smaak, mooi gemarmerd en ongelofelijk mals.

Goed vlees maak je goed klaar

Met Montbeliarde en Abondance haal je echt goed rundsvlees in huis. Het verdient dan ook een goede bereiding. We geven je graag vijf tips voor het bakken van je vlees.

1.Haal het vlees op voorhand uit de koelkast en dep het droog voor je het bakt. Te koud of te nat vlees krijgt geen mooi korstje.

2.Kies een pan waar je vlees perfect in past. In een te grote pan verbrandt de vetstof rond het vlees.

3.Kruid je vlees vooraf. Niks is zo lekker als ingebakken smaken. Doe het vlak voor het vlees in de pan gaat, want zout trekt vocht uit het vlees.

4.Laat het vlees eerst goed aankorsten en draai het dan pas om. Heeft je vlees langs beide kanten een mooi korstje? Verlaag dan de temperatuur. Zo voorkom je dat de buitenkant te sterk uitdroogt en aanbrandt.

5.Geef je vlees na het bakken en braden tijd om te rusten. Bijvoorbeeld op een afgedekt warm bord.

Loopt het water je ondertussen in de mond? Kom gerust langs bij slagerij D’haens in Aalst en vraag naar onze verschillende soorten rundsvlees zoals Montbeliarde en Abondance. Er ligt altijd een mals stukje vlees voor je klaar.

Download onze folder voor levensgenieters

Wat is er gezelliger dan een warme zomeravond met een heerlijke barbecuemaaltijd? Onze folder voor echte levensgenieters zit boordevol inspiratie om jouw vrienden of familie te imponeren met een zalig tuinfeest.

Ontdek onze verschillende barbecuepakketten, smaakvolle gezelligheidsschotels, frisse salades en zoveel meer.

Download onze folder Bestel online

Logo Slagerij D’haens