Ben je op zoek naar een heerlijk stukje vlees dat mager, mals en licht verteerbaar is? Dan maak je met kalfsvlees de perfecte keuze! Deze vleessoort behoort tot een van de belangrijkste die in België en Europa geproduceerd wordt. Kalfsvlees heeft niet alleen een subtiele en verfijnde smaak maar is ook rijk aan belangrijke voedingsstoffen. We vertellen je hieronder graag wat meer over deze Europese specialiteit!

Het verschil tussen kalfs- en rundvlees

Zowel kalfs- als rundvlees zijn afkomstig van een mannelijk of vrouwelijk rund. Beide worden gekweekt voor o.a. hun vleesproductie. De leeftijd waarop ze geslacht worden bepaalt de vleessoort:

  • tot 8 maanden spreekt men van kalfsvlees;
  • tussen 8 en 12 maanden van jong rundvlees;
  • en vanaf 12+ maanden van rundvlees.

Qua smaak en textuur zijn kalfs- en rundvlees niet te vergelijken. Kalfsvlees heeft relatief weinig bindweefsel en daardoor een malsere structuur dan rundvlees. Dit geeft een subtiele maar fijne smaak aan het vlees. De smaak van rundvlees is – vooral vers – minder uitgesproken. Voor een intensere smaak en fijnere textuur laat je deze vleessoort het best enkele weken rijpen.

Kalfsvlees heeft een hoge voedingswaarde

Behalve het verschil in smaak bevat kalfsvlees heel wat belangrijke en gezonde voedingsstoffen. Hoewel het iets minder ijzer bevat dan rundvlees, is kalfsvlees rijk aan eiwitten, vitamine B3, B12 en zink. Het vlees is heel licht verteerbaar en daarom ideaal voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon.

Makkelijk te bereiden en te combineren

Kalfsvlees biedt een geweldige variëteit in de keuken. Zo zijn kalfsfilet of -rug geschikt om te bakken of te braden; kalfsnek en -schenkel zijn dan weer ideaal om te stoven of te koken. Het is niet alleen eenvoudig te bereiden maar ook eindeloos te combineren met andere ingrediënten zoals groenten, pasta en sauzen.

Kalfsvlees wordt bij voorkeur rosé geserveerd. Laat het vlees vooraf op kamertemperatuur komen. Voor een heerlijk mals resultaat kan je het na het bakken even laten rusten onder aluminiumfolie. Op onze receptenpagina vind je een simpel maar lekker puur gerecht met kalfsfilet en spruiten-appelsalade.

Wij kiezen volop voor de korte keten

Als vooruitstrevende slagerij kiezen wij zo veel mogelijk voor de korte keten en Belgische kwaliteitsproducten. En dat is ook het geval voor het kalfsvlees dat wij zelf inkopen en versnijden in onze slagerij. Altijd welkom bij ons voor een heerlijk stukje mals kalfsvlees.