Dry aging is een unieke techniek die vlees heerlijk en boterzacht maakt. Fijnproevers kiezen daarom steeds vaker voor dry aged vlees. Maar hoe moet je dry aged vlees bereiden? Het zou zonde zijn om zo’n delicatesse te “verprutsen” door de verkeerde bereiding. Daarom helpen wij graag een handje!

Wat is dry aging?

Dry aging (droog rijpen) is een techniek waarbij het vlees langer dan vijf weken gerijpt wordt aan de lucht. De techniek is afkomstig uit Amerika, maar evolueerde doorheen de jaren. Nu vindt dry aging plaats in een speciale koelcel, waar de luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur streng worden gecontroleerd.

Tijdens het rijpen in de koelcel verdampt het vocht en wordt het spierweefsel afgebroken. Daardoor worden de smaak en geur van het overblijvende vlees steeds intenser. De droge, zwarte buitenkant snijden we na het rijpen van het vlees af. Zo schiet er een lekker stuk vlees over dat vanbinnen helderrood en boterzacht is.

Zo kan je dry aged vlees bereiden

1. Dry aged vlees in de oven

Wil je dry aged vlees bereiden in de oven? Dan heb je – afhankelijk van het stuk vlees – wel wat tijd nodig. Een rollade (1 kg) heeft ongeveer 45 minuten nodig om te garen in de oven (op 140°C). Een staartstuk, daarentegen, heeft slechts 25 minuten nodig (op 140°C). Laat je vlees na bereiding een 5-tal minuten rusten en kruid het lekker af.

Dry aged vlees bereiden

2. Dry aged vlees grillen

Een portie dry aged vlees grillen kost ongeveer 3 á 5 minuten en is zeer eenvoudig. Plaats het vlees in een hete pan. Het zal meteen vastplakken, maar laat vanzelf weer los. Na het draaien haal je het vlees uit de grillpan en kan je het afkruiden.

Liever op de barbecue grillen? Dat werkt gewoon hetzelfde! Ook in de winter kan je dry aged vlees bereiden op een gezellige winterbarbecue.

3. Dry aged vlees stoven

Gerijpt vlees kan je gewoon stoven, net als andere soorten vlees. Voor een sukade heb je ongeveer 2,5 uur nodig, terwijl een braadlap “slechts” 2 uur in beslag neemt.

dry aged vlees bereiden

4. Dry aged vlees braden

Dry aged vlees braden is niet moeilijk. Schroei het vlees dicht in een hete pan, en draai het regelmatig met een spatel. Zoals bij elk ander vlees geldt: hoe dikker het stuk vlees, hoe langer de bereidingstijd. Nadat het vlees uit de pan komt, kan je het kruiden naar keuze.

Meer weten over dry aging?

Wil jij meer weten over dry aging of ben jij benieuwd naar de smaak? Ontdek ons aanbod dry aged vlees online of kom langs in onze winkel in Aalst! Loopt het water jou ook al de mond in?

DOWNLOAD NU ONZE FOLDER VOOR LEVENSGENIETERS

 

Download onze folder Bestel online

Logo Slagerij D’haens