Aubrac runderen zijn authentieke Franse runderen die voornamelijk ten zuiden van het Centraal Massief grazen. Ze behoren ook wel tot wat men het “oude Aubrac ras” noemt. Kenners durven zelfs zeggen dat Aubrac hét beste runderras in Frankrijk is. Maar wat typeert nu net een Aubrac rund? En waarom moet je het vlees zeker eens proeven? Dat ontdek je in onderstaande blog! 

Van trekdier tot vleesdier

Het Aubrac rund werd tot in de jaren zestig van de vorige eeuw ingezet als trekdier. Dit robuust en intelligent dier is namelijk perfect opgewassen tegen de heuvelachtige Aubrac-regio. Vandaag de dag worden deze runderen vooral gekweekt als vleesdieren. Hun dieet van gras zorgt ervoor dat zij ook – weliswaar in mindere mate – geschikt zijn voor melkproductie.

aubrac rund

Een kenmerkend uiterlijk

Deze middelgrote runderen hebben een reebruine vacht en witte hoorns met een zwarte punt. Hun nek en ledematen (oren, onderbenen en staart) zijn vaak iets donkerder van kleur. Volwassen stieren kunnen tot 140 centimeter schouderhoogte bereiken en tot ongeveer 1 ton wegen. Ze hebben een goede weerstand tegen ziektes en barre weersomstandigheden.

Een smaakvol stukje vlees

Aubrac vlees is een puur genot voor de smaakpapillen. De zachte maar strikte aanpak van de Franse kwekers in combinatie met het specifieke dieet, zorgt voor een bijzonder smaakvol stukje vlees. Het donkerrode vlees is mals, sappig, kruidig en verfijnd. Aubrac vlees is van hoge kwaliteit en kent een mooie marmering wat zorgt voor een romige smaak.

Het oude Aubrac rund, exclusief en tijdelijk te verkrijgen

Zolang de voorraad strekt kan je in onze winkel rundvlees van het oude en exclusieve Aubrac rund verkrijgen. Dit vlees wordt in eigen huis 4 weken gerijpt.  Deze rijping zorgt ervoor dat de natuurlijke enzymen in het vlees de vezels zachter maken, zodat het nog malser en sappiger wordt. Voor keukeninspiratie kan je steeds op onze receptenpagina terecht. Smakelijk!